Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) profilirao se u jednog od najistaknutijih glazbenika mlade generacije, kako na hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni. Uz osvrte na umjetničku svestranost, kritika ističe njegovu "fantastičnu virtuoznost" te "dubinu glazbene misli koja očarava publiku". Rođen je 1986. u Zagrebu gdje u dobi od 9 godina dobiva prvu poduku klavira na Glazbenoj školi Pavla Markovca kod Mare Bolfek. Već dvije godine kasnije, osvaja prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Pinerolu (Italija), da bi potom postao i dvostrukim apsolutnim pobjednikom hrvatskih državnih natjecanja u Dubrovniku. Kao četrnaestogodišnjak započinje rad s Vladimirom Krpanom, u čijoj je klasi diplomirao kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Poslijediplomske studije završava na Konzervatoriju u Lausannei kod Jeana-Françoisa Antoniolija te na Hochschule für Musik u Kölnu kod Vasilija Lobanova gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju. Od 2010.-13. kao stipendist španjolske zaklade Albéniz, usavršavao se pod mentorstvom legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Baškirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu.

Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja „Alexander Scriabin“ u Parizu 2010. i „Ricard Viñes“ u Lleidi 2008., laureat međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012., EPTA-inog natjecanja „Svetislav Stančić“ u Zagrebu 2007., te dobitnik švicarskih nagrada „Paderewski“ i "Max D. Jost". U 2016. godini osvojio je treću nagradu, kao i nagradu publike na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Lyonu (Francuska). Nositelj je naslova "Mladi glazbenik godine" Zagrebačke filharmonije za 2010. godinu, dobitnik nagrade Yamahine europske glazbene fondacije u Madridu, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu, te nagrade Artists on Globe 2014. Za svoja postignuća 2011. g. nagrađen je i počasnom diplomom koju mu je osobno uručila španjolska kraljica Sofija.

Značajan utjecaj na njegov pijanizam ostavili su kontakti s umjetnicima kao što su Einar Steen-Nøkleberg, Jean-Bernard Pommier, Ferenc Rados, Menahem Pressler, Masaaki Suzuki i Gabor Takacs-Nagy.

Redovito održava recitale i nastupa s vodećim orkestrima diljem Europe, u Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji i na Bliskom istoku, u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Dubai Opera, St. Martin-in-the-Fields u Londonu, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, Mozarteum u Salzburgu, Seoul Arts Centre, Shanghai Concert Hall ili Tel Aviv Museum of Art, te na festivalima poput onih u Dubrovniku, Beču, Bolzanu, Moskvi, Palmi de Mallorci, Dar-es-Salaamu ili švicarskom Verbieru - u kojem je nastupio kao prvi mladi umjetnik iz Hrvatske. Čest je gost kineskih pozornica gdje redovito održava turneje. Ostvario je snimke za TV i radio kuće kao što su britanski BBC 3, nizozemski NPO Radio 4, španjolski RTVE i Catalunya Ràdio te Radio Suisse Romande za kojeg je 2008. snimio Saint-Saënsov Drugi klavirski koncert uz Orchestre Chambre de Lausanne. 2020. godine izdao je tri solistička albuma: "Touches" s djelima L. Bernsteina, G. Ligetija i I. Stravinskog (Croatia Records), cjelokupne Etide-slike S. Rahmanjinova (PlayClassics), te sonate D. Scarlattija za tvrtku Naxos. Surađivao je s dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Nikša Bareza, Leopold Hager, Milan Horvat, Vladimir Kranjčević, Jaime Martín, Pascal Rophé, Mladen Tarbuk, David Danzmayr, Phillippe Muller, Goran Končar, Alexander Ghindin, Cyprien Katsaris i Viktor Tretiakov, dok uz suprugu pijanisticu Dubravku Vukalović već niz godina s velikim uspjehom djeluje i u klavirskom duu D&B s kojim je 2013. g. postao laureat međunarodnog natjecanja za klavirska dua u Monte-Carlu.

Koncertira i na orguljama, a autorom je skladateljskog opusa kojeg čini više od 50 orkestralnih, komornih, solističkih i vokalnih skladbi raznih žanrova. Djela su mu izvedena na pet kontinenata u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg, Seul i Singapur, te između ostalog na Svjetskim danima glazbe u Sydneyu (Australija). Među osvojenim nagradama za njegove skladbe ističu se prva nagrada na XXXIII međunarodnom skladateljskom natjecanju "Cristóbal Halffter" u Španjolskoj, treća nagrada žirija i prva nagrada publike na međunarodnom natjecanju Muzičkog biennala Zagreb 2017., treća nagrada na međunarodnom natjecanju "Fidelio", diskografska nagrada "Porin" za najbolju skladbu klasične glazbe 2018., te nagrada "Stjepan Šulek" za najbolju skladbu u 2019. godini.  Notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Trenutno je profesor na Konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu te održava majstorske radionice diljem svijeta.

© 2021 by Bruno Vlahek

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Channel
  • Instagram
  • D&B Duo Homepage
  • Buy Bruno Vlahek's sheet music
  • Spotify
  • iTunes
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now