top of page

 

 

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih glazbenika. Uz osvrte na umjetničku svestranost, kritika ističe njegovu "fantastičnu virtuoznost" te "dubinu glazbene misli koja očarava publiku". U dobi od 9 godina dobiva prvu poduku klavira na Glazbenoj školi Pavla Markovca kod Mare Bolfek, a dvije godine kasnije osvaja prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Pinerolu (Italija), da bi potom postao i dvostrukim apsolutnim pobjednikom hrvatskih državnih natjecanja u Dubrovniku. Diplomirao je u klasi Vladimira Krpana kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Poslijediplomske studije završava na Konzervatoriju u Lausannei kod Jeana-Françoisa Antoniolija te na Hochschule für Musik u Kölnu kod Vasilija Lobanova gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju. Od 2010.-13. usavršavao se u klasi legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Baškirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu.

Značajan utjecaj na njegov pijanizam ostavili su kontakti s umjetnicima kao što su Einar Steen-Nøkleberg, Jean-Bernard Pommier, Ferenc Rados, Menahem Pressler, Masaaki Suzuki i Gabor Takacs-Nagy.

Laureat je mnogih međunarodnih pijanističkih natjecanja poput onih u Parizu, Šangaju i Lyonu, nositelj je naslova "Mladi glazbenik godine" Zagrebačke filharmonije za 2010. godinu, dobitnik švicarskih nagrada „Paderewski“ i "Max D. Jost", nagrade Yamahine europske glazbene fondacije, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu, nagrade Artists on Globe, kao i nositelj počasne diplome španjolske kraljice Sofije. Istodobno, kao skladatelj osvaja najviše nagrade na XXXIII. međunarodnom skladateljskom natjecanju "Cristóbal Halffter", na Muzičkom biennalu Zagreb, na međunarodnom natjecanju "Fidelio", a dobitnikom je i diskografske nagrade "Porin" kao i nagrade „Stjepan Šulek“ za najbolju skladbu 2019. godine.  Laureat je natjecanja "New Classics - Organ Taurida" održanog u Velikoj dvorani konzervatorija P. I. Čajkovski u Moskvi 2021. godine.

Kao pijanist redovito održava recitale i nastupa s orkestrima diljem Europe, u Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji i na Bliskom istoku, u dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Dubai Opera, St. Martin-in-the-Fields u Londonu, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, Mozarteum u Salzburgu, moskovski Kremlj, Seoul Arts Centre, Shanghai Concert Hall ili Tel Aviv Museum of Art, te na festivalima poput onih u Dubrovniku, Beču, Bolzanu, Moskvi, Palmi de Mallorci, Dar-es-Salaamu ili švicarskom Verbieru - u kojem je nastupio kao prvi mladi umjetnik iz Hrvatske. Ostvario je snimke za TV i radio kuće kao što su France Musique, britanski BBC 3, nizozemski NPO Radio 4, španjolski RTVE i Catalunya Ràdio, australski ABC Radio te Radio Suisse Romande. U protekloj 2020. godini izdao je tri solistička CD-a: „Touches“ s djelima L. Bernsteina, G. Ligetija i I. Stravinskog u izdanju Croatia Recordsa, cjelokupne Etide-slike S. Rahmanjinova u izdanju nakladnika PlayClassics, te izbor sonata D. Sclarlattija za diskografsku kuću Naxos. Surađivao je s dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Leopold Hager, Milan Horvat, Vladimir Kranjčević, Jaime Martín, Pascal Rophé, David Danzmayr, Diemut Poppen, Phillippe Muller, Goran Končar, David Grigorian, Alexander Ghindin, Cyprien Katsaris ili Viktor Tretiakov, dok uz suprugu pijanisticu Dubravku Vukalović s velikim uspjehom djeluje u klavirskom duu D&B s kojim je postao laureat međunarodnih natjecanja za klavirska dua u Monte-Carlu i Londonu.

Koncertira i na orguljama, dok mu skladateljski opus čine mnogobrojne orkestralne, komorne, solističke i vokalne skladbe raznih žanrova. Djela su mu izvedena na pet kontinenata u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg, Seul i Singapur, te između ostalog na Svjetskim danima glazbe u Sydneyu (Australija). Notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji i SAD-u.

 

Profesor je na Glazbenom konzervatoriju „Katarina Gurska“ u Madridu, član je ocjenjivačkih sudova međunarodnih glazbenih natjecanja i održava majstorske radionice diljem svijeta.

bottom of page